Gå tilbage til hovedindhold.

Forskerservice (Dansk): Creative Commons

Kort og godt om Creative Commons

Hvad er Creative Commons?

 

 

Hvis du selv har skabt et værk - det kan være en tekst, et billede, en PowerPoint præsentation, en video m.m. og gerne vil dele det, i et eller andet omgang, med andre uden at de skal spørge dig om lov og under hvilke forudsætninger kan en Creative Commons licens være en løsning. Creative Commons er en standardiseret metode til at markere i hvilken udstrækning man accepterer, at ens værk bliver brugt, delt og kopieret.

En Creative Commons licens lader dig skræddersy din ophavsret til dit værk, som du har lyst til. Hvis andre gerne må bruge dit værk frit og kvit, så sætter du en CC-BY licens på dit værk. Hvis andre ikke må tjene penge på dit værk sætter du et Ikke-kommerciel tag til dit værk osv. På den måde kan du dele dit værk med andre og selv bestemme, hvordan dit værk skal bruges. Alle Creative Commons værker skal krediteres. Det vil sige, at når du bruger et Creative Commons værk uanset de foreskrevne rettigheder, så skal du huske at nævne ophavsmandens navn.

 

Valg af licens og vilkår

Du vælger mellem en række vilkår som du sammensætter til en licens:

 

Navngivelse. Du lader andre kopiere, distribuere, vise og anvende dit værk – og afledte værker baseret på det – men brugeren skal kreditere værket på den måde, du har angivet.

 

Ikke-Kommerciel. Du lader andre kopiere, distribuere, vise og udøve dit værk – og afledte værker baseret på det – men brugeren må kun bruge værket til ikke-kommercielle formål.

 

Ingen bearbejdelser. Du lader andre kopiere, distribuere, vise og udøve dit værk, men brugeren må ikke ændre, bearbejde eller bygge videre på det.

 

Del På Samme Vilkår. Du lader andre ændre, bearbejde eller bygge videre på dette værk

(Af: www.CreativeCommons.dk)

Bordet fanger

Når man som ophavsmand først har tildelt ens værk en CC-licens, så kan man ikke ændre betingelserne. Det betyder, at man ikke senere kan lave en anden licens til samme værk. Bordet fanger. Så overvej nøje, hvad du vil have, at andre kan gøre med dit værk.

Og sæt dig ind i Creative Commons rettighederne før du bruger andres værker, så du ikke krænker deres ophavsret.