Gå tilbage til hovedindhold.

København: Carlsberg Byen

Lokalplan for Carlsberg Byen

I 2009 vedtog Københavns Kommune Lokalplan 432 Carlsberg II som skulle sætte de overordnede rammer for udviklingen af det nye byområde Carlsberg Byen. I perioden indtil 2016 er der vedtaget 5 tillæg, så den sidst vedtagne (2016) hedder Lokalplan 432-6. Den kan downloades her.

 

Bydelsatlas Valby

Bydelsatlas Valby omhandler områderne Valby og Vigerslev. Bydelsatlasene udpeger og beskriver de mest værdifulde og karakteristiske byarkitektoniske træk i tekst, fotos og på kort. Derudover er der en kort historisk beskrivelse af bydelenes historiske udvikling. Registranterne har kun vejledende status. Det er muligt at downloade publikationen som pdf på Københavns Kommunes hjemmeside.

Arkitekten 1929

Arkitekten, Månedshæfte August-September 1929 er et temanummer om Carlsbergbryggerierne og deres bygningshistorie

Billeder fra Carlsberg Byen

Carlsberg som industrilandskab

Biography of an Industrial Landscape. Carlsberg's Urban Spaces Retold handler om transformationen af det tidligere industriområde hvor Carlsberg Bryggerierne lå, til en ny bydel. Fokus er især på de åbne arealer i gamle industriområder som ofte bliver negligeret ved planlægningen af nye bydele.

Valby Bakke

Valby Bakke  omhandler området omkring Valby og Frederiksberg Bakke. Blandt andet er der en gennemgang af den historiske og arkitektoniske udvikling af området hvor det nuværende Carlsberg Byen er planlagt.

Interaktivt kort over Carlsberg Byen

carlsbergbyen.dk er der et interaktivt kort over Carlsberg Byen hvor man ved at klikke sig rundt på kortet, kan læse om hver enkelt ejendom, erhvervslokale og byrum i det nye bykvarter - både dem der er allerede står færdige, og dem der er på vej.

Carlsbergs historie

Carlsberg blev grundlagt i 1847 af brygger J.C. Jacobsen, som lagde grundstenen til en moderne dansk bryggerivirksomhed. Jacob Christian (J.C.) Jacobsen (1811 - 1887) blev oplært i sin far Chresten Jacobsens (Nørkjær) bryggeri i Brolæggerstræde, og ved faderens død overtog han ansvaret for bryggeriet. For at få mere plads og ikke mindst rent brygvand, flyttede han i 1847 bryggeriet til Valby Bakke. Her var der rigeligt med vand, for det løb ud af skrænten i forbindelse med anlægget af jernbanen til Roskilde. Således grundlagde J.C. Jacobsen et industrielt bryggeri, der blev opkaldt efter bryggeriets placering på et "bjerg" og hans eneste søn Carl: Carlsberg. 

 
Carl Jacobsen (1842 - 1914) blev brygger ligesom sin far og farfar, og i 1880 byggede han sit eget bryggeri ved siden af det, han havde forpagtet af sin far. I 1906 blev J.C. Jacobsen og Carl Jacobsens to bryggerier lagt sammen og fik navnet Carlsberg Bryggerierne. I 1970 fusionerede Carlsberg med den største konkurrent Tuborg, og ved udgangen af 2008 flyttede Carlsberg Bryggerierne hele deres ølproduktionen til Fredericia Bryggeri.