Zotero er et gratis, open source program der kan håndtere dine kilder og referencer. Du bruger Zotero til at opbygge et bibliotek over alt den litteratur, du bruger i dit projekt. Altså mapper med en post (entry, mappe, record) med oplysninger om hver enkelt bog eller artikel - hvor den er udgivet, hvem der har skrevet den osv. Du kan tagge med emneord og relatere poster til hinanden. Du kan også vedhæfte en fil med artiklen, tage notater i den og søge på tværs af alle data. Det Kongelige Akademi har en aftale med Zotero, der sikrer studerende og ansatte ubegænset plads til at opbevare data på Zotero.org.
Cloud-tjenester er et no go!
Opbevar ALDRIG dit bibliotek - altså filerne bagved programmet på en cloud-tjeneste som Dropbox, Google Drive, One Drive etc.
EJHELLER Word-filerne, som du arbejder med Zotero !
Det korrumperer dine filer og du risikerer at miste dit arbejde!
Når alt kommer til alt er det et spørgsmål om temperament om man vil bruge et referencehåndteringssoftware eller om man vil arbejde manuelt og håndholdt med sin litteraturhenvisninger.
Beslutter du dig for at bruge et program, skal du beslutte dig for, hvilket du vil bruge.
Grundlæggende er Zotero og EndNote ens – for den almindelige bruger vil forskellene ikke opleves så store. Zotero er gratis og open source og EndNote er licensbaseret. EndNote er et stort program, der kan rigtig meget og kan håndtere en næsten ubegrænset mængde data og der findes flere avancerede muligheder i EndNote. Zotero er mere simpelt og har begrænsninger på deres gratis opbevaringskapacitet, men har ellers de samme muligheder som EndNote. Du kan se en mere avanceret sammenlignings-ark her:
Ting, der er værd at tage højde for er
Zotero kan bruges udelukkende som en samling af alt din litteratur - et bibliotek.
Udover bøger, artikler osv. er Zotero nyttigt til fx. at gemme hjemmesider, blogindlæg links til videoer etc.
Så i stedet for en masse bogmærker og læselister i din browser kan du bruge Zotero til at gemme og ikke mindst systematisere dine links.
Altså behøver du ikke bruge det aktivt sammen med Word, når du skriver.
Når du har lagt din litteraturreferencer ind i Zotero kan du begynde at bruge det sammen med Word.
Når du åbner Word efter at have installeret Zotero vil du se en ny fane "Zotero". Du kan nu automatisk genrere en litteraturliste og referere til dine kilder i den løbende tekst.
På zotero.org kan du oprette en konto med din akademi-email og en kode. Når du bruger din akademi-mail får du ubegrænset plads til dine data.
Her kan du opbevare en kopi af dit Zotero bibliotek - du skal bare sætte din desktop-version til at synkronisere.
På den måde vil du altid have en back up af dit bibliotek - men husk at bibliotekerne spejler hinanden. Så sletter du det ene sted, gør du det også det andet!
På Zotero's supportside finder du svar på det meste. Deres forum er også et godt sted at spørge hvis man har problemer med programmet.
Endelig er det altid en god idé at spørge Google. Simpelthen formulerer det spørgsmål, man ville stille hvis man stod overfor en Zotero-supporter. Fx: "Why does Zotero import from Firefox?" eller "How do I delete an entry from my Zotero Library?"