Gå tilbage til hovedindhold.

Forskere og KUV'ere: Open Access

Open Access på Det Kongelige Akademi

På Det Kongelige Akademi opfordrer vi alle til at publicere Open Access i det omfang det er muligt. Du kan læse mere om strategien i Kvalitetssikringshåndbogen for forskning og KUV lige her: Kvalitetssikringshåndbog

Bibliotekets Forskerservice kan guide jer gennem de muligheder der er for at publicere jeres artikler og bøger Open Acces.

Den Nationale Open Access strategi

Danmarks Nationale Strategi for Open Access har som målsætning "at der fra 2025 og frem er uhindret, digital adgang for alle til alle fagfælle-bedømte forskningsartikler fra danske forskningsinstitutioner - med maksimalt 12 måneders forsinkelse"

Strategien har fokus på to typer af Open Access – den grønne og den gyldne model.

  • Den grønne model tillader forfatteren at arkivere en artikel i et åbent arkiv som fx. Pure. Forlagets/tidsskriftets betingelser afgør hvilken version af artiklen, der må deles. Det kan være et preprint, et accepteret manuskript (postprint), et proof eller forlagets version.
  • Den gyldne model kræver, at der betales et publiceringsgebyr (APC) til forlaget for, at de publicerer artiklen frit tilgængelig for alle.

Artikelbaserede ph.d.-afhandlinger

Hvis du skriver en artikelbaseret afhandling så læs med her.

For hver artikel i din afhandling skal du have afklaret følgende vedr. copyright:

Hvis artiklen bruges i forlagsversion i din afhandling:

  • Er der eksklusiv copyright til dén version af artiklen? Hvis ikke artiklen i forvejen er Open Access (kan typisk ses ved, at den har en CC-licens), må du ikke dele den i Pure. Du kan evt. sløre artiklen i afhandlingen, eller lægge "dummy-sider" hen over med angivelse af DOI eller link til artiklen.

Hvis artiklen bruges i preprint eller Accepted Manuscript (AM)-version i afhandlingen:

  • Disse versioner må som regel godt deles som Open Access. Ved preprint tillader forlagene normalt uhindret deling, men ved AM skal du være opmærksom på evt. embargo fra forlaget.

Derudover har flere forlag allerede beskrevet retningslinjer ang. genbrug af publicerede manuskripter i en Ph.d.-afhandling. Vi anbefaler dig derfor altid, at du orienterer dig på de relevante forlags hjemmesider.

Spørg eventuelt os inden du underskriver din forlagskontrakt!

Monografiske ph.d.-afhandlinger

Har du skrevet en monografibaseret afhandling, skal du være opmærksom på de generelle regler for deling af billeder, tabeller og figurer, som du ikke selv har rettighederne til.

Er du i tvivl, om du må dele materiale, er der hjælp i Ophavsretsloven:

”…§ 23. Offentliggjorte kunstværker og værker af beskrivende art, jf. § 1, stk. 2, må gengives i kritiske eller videnskabelige fremstillinger i tilslutning til teksten, når det sker i overensstemmelse med god skik og i det omfang, som betinges af formålet. Gengivelsen må ikke ske i erhvervsøjemed…”

Dette giver rum til fortolkning, så hvis materialet kan defineres som et ”værk af beskrivende art”, er det altså tilladt at gengive det efter samme betingelser som et citat. 

Spørg Bibliotekets Forskerservice hvis du har brug for hjælp.

Lokaliser OA med Unpaywall

Installér her

Når du gør din forskning tilgængelig via Open Access - fx. ved at lægge din pre-print eller post-print version ind i Pure - kan den læses (og citeres!) af hele verden. Mange forskere bruger browser plug-ins som Unpaywall, som kan finde Open Access versioner af artikler. Din fil i Pure kan på den måde nemt blive fundet - det kræver blot at du i Pure linker til DOI'en fra forlagsversionen. Vi hjælper dig gerne med det!

Nyttige links

Open Acces ordbog

Open Access explained

Guide til OA publicering i Pure