Gå tilbage til hovedindhold.

Forskere og KUV'ere: Ophavsret

Ophavsretten kort fortalt

Ophavsret er en ret, som knytter sig til et originalt værk. Ophavsretten til et værk udløber 70 år efter ophavspersonens død. Efter de 70 år gælder reglerne om droit moral, der betyder, at ophavspersonen fortsat har krav på at blive krediteret, når værket bruges og at værket ikke må benyttes på en krænkende måde.

Ophavsret ved publicering

Ophavsretten tilkommer som hovedregel dig som forsker, medmindre andet er aftalt mellem dig og Det Kongelige Akademi. Ved publicering skal du være opmærksom på, om du afskriver din ophavsret til forlaget. Dette har betydning for din ret til at parallelpublicere f.eks. i forbindelse med udgivelse af en ph.d. afhandling eller for offentliggørelse via Pure og publikationslisten på din forskerprofil, brug af dit materiale i undervisning osv.

Mange forskere publicerer deres forskningsresultater gennem et forlag, som der bliver indgået kontrakt med. Ofte står der i kontrakten at forlaget overtager alle rettigheder til en artikel eller en bog. Derved er der indgået en eksklusivaftale, hvor forfatteren fraskriver sig alle økonomiske rettigheder. De moralske eller ideelle rettigheder kan derimod ikke overdrages.

Hvis der foreligger en eksklusivaftale, skal forfatteren spørge forlaget om tilladelse til at publicere sin artikel på sin egen eller institutionens hjemmeside. Det samme gælder, hvis forfatteren fx vil udgive en artikel som del af et andet værk eller hos et andet forlag.

Når man som ophavsperson skriver under på en aftale kan det være svært at overskue, hvad der egentlig skal stå i aftalen. Derfor har UVBA udarbejdet nogle modelaftaler. Det er forslag til, hvordan aftaler efter UBVAs mening skal se ud, før UBVA kan anbefale ophavspersoner at skrive under på dem.

Brug af billeder og figurer i Ph.d.-afhandlinger og andre videnskabelige publikationer

Ophavsretslovens §23 tillader brug af ophavsretsligt beskyttet materiale i videnskabelige fremstillinger. 

Ph.d. afhandlinger på Det Kongelige Akademi er omfattet af denne paragraf og du må derfor gengive billeder og bearbejdet tekst i din afhandling uden forudgående aftale med ophavsretsindehaveren - du skal dog altid kreditere.

I bogen Ophavsret for begyndere er Ophavsretslovens §23 udfoldet og forklaret på side 131-133.

Creative Commons

Hvis du selv har skabt et værk - det kan være en tekst, et billede, en PowerPoint præsentation, en video m.m. og gerne vil dele det med andre uden at de skal spørge dig om lov kan en Creative Commons licens være en løsning. Creative Commons er en standardiseret metode til at markere i hvilken udstrækning man accepterer, at ens værk bliver brugt, delt og kopieret.

En Creative Commons licens lader dig skræddersy din ophavsret til dit værk, som du har lyst til. Når man som ophavsmand først har tildelt ens værk en CC-licens, så kan man ikke ændre betingelserne. Det betyder, at man ikke senere kan lave en anden licens til samme værk, så overvej nøje hvad du vil have, at andre kan gøre med dit værk.

 

  

 

Links