Gå tilbage til hovedindhold.

Sådan gør du

Om AI Forskningsassistenten

AI-Forskningsassistenten på Det Kongelige Akademis Biblioteks søgesystem

Når du bruger AI-Assistenten på Det Kongelige Akademis Bibliotek, skal du formulere din søgning som et spørgsmål i almindeligt sprog — præcis som når du kommunikerer med chatbots som Microsoft Copilot eller ChatGPT. Det adskiller sig fra den traditionelle søgning i bibliotekets base, hvor du typisk bruger specifikke søgeord, emner, titler eller forfattere.

AI-Assistenten og den klassiske bibliotekssøgning har hver deres styrker. AI-Assistenten er særligt velegnet til at understøtte din eksplorative søgning, hvor du søger inspiration og forsøger at danne dig et overblik over et nyt emne. Fordi AI-Assistenten baserer sine svar på validerede ressourcer fra bibliotekets elektroniske samling, får du et mere kvalificeret udgangspunkt for din videre research, sammenlignet med generative AI-tjenester uden for institutionens rammer.

Sådan fungerer AI-Assistenten på Det Kongelige Akademi

  • Log ind: For at anvende AI-Assistenten skal du først logge ind i bibliotekets base.
  • Datagrundlag: Assistenten udvælger fem relevante resultater fra bibliotekets base, baseret på abstractets relevans for dit spørgsmål. Svarene indeholder præcise kildeangivelser.
  • Begrænsninger: Selvom risikoen for fejlinformation (hallucinationer) er reduceret, kan bias og unøjagtigheder forekomme. Det er derfor vigtigt, at du altid kontrollerer svarene i forhold til de oprindelige kilder.
  • Dækning: AI-Assistenten baserer sine svar på elektroniske ressourcer fra biblioteket. Enkelte forlag som APA, Elsevier og JSTOR er ikke inkluderet. Trykte bøger og de fleste danske tidsskrifter indgår heller ikke. Hvis du ønsker at søge bredere, kan du efterfølgende anvende den søgestreng, AI-Assistenten har genereret, til en klassisk søgning i bibliotekets base.
  • Etisk brug: Husk altid at oplyse brugen af generativ AI. Selvom svarene ikke er ophavsretligt beskyttet, skal de anvendte kilder stadig refereres korrekt i din tekst.
  • Sprog og data: Du kan stille spørgsmål på flere sprog — fx dansk, engelsk eller tysk — og få svar på det ønskede sprog. Dine spørgsmål bruges ikke til at træne sprogmodellen, data deles ikke med tredjepart, og al databehandling sker inden for EU.

AI-Assistenten fungerer ikke som en kontinuerlig samtalepartner, men besvarer hvert spørgsmål uafhængigt. Det gør den til et stærkt værktøj til målrettet informationssøgning i forbindelse med dine studier på Det Kongelige Akademi.