Gå tilbage til hovedindhold.

Underviser: Zotero

Om Zotero

Zotero er et gratis, open source program der kan håndtere dine kilder og referencer. Du bruger Zotero til at opbygge et bibliotek over alt den litteratur, du bruger i dit projekt. Altså mapper med en post (entry, mappe, record) med oplysninger om hver enkelt bog eller artikel - hvor den er udgivet, hvem der har skrevet den osv. Du kan tagge med emneord og relatere poster til hinanden. Du kan også vedhæfte en fil med artiklen, tage notater i den og søge på tværs af alle data. Det Kongelige Akademi har en aftale med Zotero, der sikrer studerende og ansatte ubegænset plads til at opbevare data på Zotero.org.

undefined

ZoteroBib - lav litteraturliste direkte i browser

VIGTIGT!!

Cloud-tjenester er et no go!

Opbevar ALDRIG dit bibliotek - altså filerne bagved programmet på en cloud-tjeneste som Dropbox, Google Drive, One Drive etc.

EJHELLER Word-filerne, som du arbejder med Zotero !

Det korrumperer dine filer og du risikerer at miste dit arbejde!

 

Endnote vs. Zotero

Når alt kommer til alt er det et spørgsmål om temperament om man vil bruge et referencehåndteringssoftware eller om man vil arbejde manuelt og håndholdt med sin litteraturhenvisninger.

Beslutter du dig for at bruge et program, skal du beslutte dig for, hvilket du vil bruge.

Grundlæggende er Zotero og EndNote ens – for den almindelige bruger vil forskellene ikke opleves så store.  Zotero er gratis og open source og EndNote er licensbaseret. EndNote er et stort program, der kan rigtig meget og kan håndtere en næsten ubegrænset mængde data og der findes flere avancerede muligheder i EndNote. Zotero er mere simpelt og har begrænsninger på deres gratis opbevaringskapacitet, men har ellers de samme muligheder som EndNote. Du kan se en mere avanceret sammenlignings-ark her: 

Ting, der er værd at tage højde for er

  1. Bruger du Mac eller PC? Vores erfaring er, at Mac og EndNote har mange vanskeligheder sammen, derfor er vores anbefaling, at Mac-brugere vælger Zotero.
  2. Har du en kort tilknytning til KADK eller er du snart færdig? EndNote er licensbaseret og du vil derfor ikke kunne bruge programmet, når du forlader institutionen. Zotero er derimod gratis og du kan uhindret fortsætte, når du forlader KADK. Du kan altid flytte dit bibliotek fra det ene program til det andet – begge veje.
  3. Begge programmer kan importere via browseren eller ved download af en RIS-fil. Vi synes Zotero håndterer browserimport let og smart og er mere intuitiv end EndNotes.
  4. Brugergrænsefladen i Word er ret ens for begge programmer, men Zotero’s er mere brugervenlig med færre klik.

Download Zotero

Zotero som bibliotek

Zotero kan bruges udelukkende som en samling af alt din litteratur - et bibliotek.

Udover bøger, artikler osv. er Zotero nyttigt til fx. at gemme hjemmesider, blogindlæg links til videoer etc.

Så i stedet for en masse bogmærker og læselister i din browser kan du bruge Zotero til at gemme og ikke mindst systematisere dine links.

Altså behøver du ikke bruge det aktivt sammen med Word, når du skriver.

Zotero introduktion 2: Om programmet

Zotero introduktion 3: Zotero i Word

Zotero introduktion 5: Tips og tricks

Links til eksterne guides

Zotero's supportside finder du svar på det meste. Deres forum er også et godt sted at spørge hvis man har problemer med programmet.

Endelig er det altid en god idé at spørge Google. Simpelthen formulerer det spørgsmål, man ville stille hvis man stod overfor en Zotero-supporter. Fx: "Why does Zotero import from Firefox?" eller "How do I delete an entry from my Zotero Library?"