Gå tilbage til hovedindhold.

Ophavsret

Ophavsretten kort fortalt

Ophavsret er en ret, som knytter sig til et originalt værk. Ophavsretten til et værk udløber 70 år efter ophavspersonens død. Efter de 70 år gælder reglerne om droit moral, der betyder, at ophavspersonen fortsat har krav på at blive krediteret, når værket bruges og at værket ikke må benyttes på en krænkende måde.

Hvad er Creative Commons?

Hvis du selv har skabt et værk - det kan være en tekst, et billede, en PowerPoint præsentation, en video m.m. og gerne vil dele det med andre uden at de skal spørge dig om lov kan en Creative Commons licens være en løsning. Creative Commons er en standardiseret metode til at markere i hvilken udstrækning man accepterer, at ens værk bliver brugt, delt og kopieret.

En Creative Commons licens lader dig skræddersy din ophavsret til dit værk, som du har lyst til. Når man som ophavsmand først har tildelt ens værk en CC-licens, så kan man ikke ændre betingelserne. Det betyder, at man ikke senere kan lave en anden licens til samme værk, så overvej nøje hvad du vil have, at andre kan gøre med dit værk.

Brug af trykt materiale i undervisningen

 Kopiering eller scanning fra trykte tekster

  • Grænsen for, hvor meget der må kopieres eller scannes er op til 20 % (dog højest 50 sider) af en publikation pr. semester.
  • Filformatet skal være låst, så der ikke kan foretages ændringer i den indscannede tekst.
  • Der må kun kunne skaffes adgang til materialet via password (altså distribuering via modulrummene).
  • Det indscannede må printes både centralt og decentralt af Det Kongelige Akademis studerende og ansatte
  • Aviser og dagblade må ikke indscannes

Andet

  • Uanset en publikations længde må der altid kopieres, printes eller indscannes 4 sider
  • E-bøger, som sælges kapitelvis, må ikke kopieres
  • Der må ikke laves kopier af værker (hverken tidsskrifter, aviser, dagblade eller bøger) af det, der i forvejen er licens til i elektroniske udgaver.
  • Husk altid kildehenvisning: Titel, forfatter, forlag/udgiver samt udgivelsesår (f.eks. kopi af titelblad + kolofon).

Ovenstående repræsenterer de væsentligste punkter om kopiering, scanning og print i henhold til aftaler mellem Copydan og Det Kongelige Akademi

Brug af licenseret, elektronisk materiale i undervisningen

Elektroniske materialer såsom e-bøger, databaser og elektroniske artikler har forhandlede licenser, der beskriver præcis, hvordan de må benyttes. Du kan dog altid lovligt dybdelinke til disse materialer og på denne måde dele dem med andre.

Du må

  • Printe, downloade eller kopiere et eksemplar til eget brug.
  • Citere e-materialet.
  • Lave dybdelinks til artikel eller bogkapitel f.eks. til brug for undervisning. 

Du må ikke

  • E-maile, kopiere, printe eller på anden måde distribuere e-bøger eller e-artikler til andre end dig selv.
  • Dele e-bøger eller e-artikler på åbne websites, dvs. ingen upload af PDF-filer.
  • Dele e-bøger eller e-artikler på lukkede websites, f.eks. i RUM, selvom de er beskyttet med password. Dvs. at PDF-filer ikke må uploades til brug i f.eks. undervisning. Her skal benyttes dybdelinks.

Brug af billeder i undervisningen

Det Kongelige Akademi har indgået en aftale med VISDA.

Det betyder, at du som underviser må bruge digitale lovlige billeder, som er lagt ud på internettet. Billeder defineres som billedkunst, tegninger, illustrationer, fotografier m.v.

Isolerede billeder fundet i bøger, artikler, postkort m.m. må du også gerne lave kopier af og anvende i f.eks. dine PowerPoints eller i modulrum.

Hvis billedet er mere end 70 år gammelt er den ophavsretslige beskyttelse udløbet og du kan frit bruge billedet.

Billedet må ikke ændres i større udstrækning eller krænke kunstneren.

Ophavsret ved publicering

Ophavsretten tilkommer som hovedregel dig som forsker, medmindre andet er aftalt mellem dig og Det Kongelige Akademi. Ved publicering skal du være opmærksom på, om du afskriver din ophavsret til forlaget. Dette har betydning for din ret til at parallelpublicere f.eks. i forbindelse med udgivelse af en ph.d. afhandling eller for offentliggørelse via Pure og publikationslisten på din forskerprofil, brug af dit materiale i undervisning osv.

Mange forskere publicerer deres forskningsresultater gennem et forlag, som der bliver indgået kontrakt med. Ofte står der i kontrakten at forlaget overtager alle rettigheder til en artikel eller en bog. Derved er der indgået en eksklusivaftale, hvor forfatteren fraskriver sig alle økonomiske rettigheder. De moralske eller ideelle rettigheder kan derimod ikke overdrages.

Hvis der foreligger en eksklusivaftale, skal forfatteren spørge forlaget om tilladelse til at publicere sin artikel på sin egen eller institutionens hjemmeside. Det samme gælder, hvis forfatteren fx vil udgive en artikel som del af et andet værk eller hos et andet forlag.

Når man som ophavsperson skriver under på en aftale kan det være svært at overskue, hvad der egentlig skal stå i aftalen. Derfor har UVBA udarbejdet nogle modelaftaler. Det er forslag til, hvordan aftaler efter UBVAs mening skal se ud, før UBVA kan anbefale ophavspersoner at skrive under på dem.

Brug af billeder og figurer i Ph.d.-afhandlinger og andre videnskabelige publikationer

Ophavsretslovens §23 tillader brug af ophavsretsligt beskyttet materiale i videnskabelige fremstillinger. 

Ph.d. afhandlinger på Det Kongelige Akademi er omfattet af denne paragraf og du må derfor gengive billeder og bearbejdet tekst i din afhandling uden forudgående aftale med ophavsretsindehaveren - du skal dog altid kreditere.

I bogen Ophavsret for begyndere er Ophavsretslovens §23 udfoldet og forklaret på side 131-133.

Links