Gå tilbage til hovedindhold.

Studerende: Informationssøgning

Gode råd når du starter med søgeprocessen

  • Vent ikke med litteratursøgningen til sidste øjeblik! Sæt tid af til det, og betragt det som en integreret del af projektskrivningen
  • Brug din vejleder og eventuelt en bibliotekar til afklaring af, hvordan du skal gribe litteratursøgningen an
  • Vær målrettet og systematisk - lav en søgestrategi
  • Søg på forskellige måder til forskellige formål: til inspiration og overblik, til fakta, til dokumentation eller perspektivering
  • Husk altid at angive dine kilder!
  • Tjek altid din studieordning for særlige krav til kildehåndtering
  • Vær konsekvent i dine kildeangivelser: skriv dem på samme måde hver gang
  • Forhold dig kritisk til dine kilder: vurder altid troværdighed og brugbarhed 
  • Lad være med at plagiere - altså at lade en tekst, illustration, model, struktur, idé osv. fremstå som din, hvis det ikke er tilfældet

Søgeteknikker

I mange databaser er der tildelt præcise emneord til de enkelte poster. Dem kan du udnytte til at lave en meget målrettet søgning.

I stedet for at bruge dine egne ord når du søger, er det en god idé at begynde med at finde de begreber, som databasen bruger til at karakterisere de enkelte bøger og artikler i basen. Se eksempel herunder fra Bib.kglakademi.dk:

Booleske operatorer

Du kan angive relationerne mellem dine søgeord ved at bruge de såkaldte booleske operatorer. Operatorerne er de tre ord: "OG", "ELLER" og "IKKE": - de skal skrives med versaler.

·         OG - finder alle poster, hvor begge ord optræder: Læring OG uddannelse

·         ELLER - finder alle poster, hvor bare et af ordene optræder: Læring ELLER uddannelse

·         IKKE -finder den andel af poster hvor første ord optræder, men ikke andet: Læring IKKE uddannelse

Med trunkering får du muligheden for at kombinere en søgning på alle et ords forskellige endelser. Du kan også søge på forskellige stavemåder af samme ord. Du kan i næsten alle databaser bruge et særligt trunkeringstegn.

Diskurs* søger på ordstammen og alle afledte former heraf, blandt andet:

·         diskurs

·         diskurser

·         diskursteori

·         diskursteorier

Hjælp til avanceret søgning

Avanceret søgning

På denne side kan du få hjælp til at søge i Det Kongelige Akademis Biblioteks digitale katalog, Biblioteksbasen. Vælg mellem de forskellige emner i listen nedenfor.

Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte biblioteket, hvis du har yderligere spørgsmål.
 

Enkel og avanceret søgning
Grundlæggende rummer biblioteksbasen to forskellige søgesider, enkel søgning og avanceret søgning. Enkel søgning er standardsøgningen i biblioteksbasen. Her kan du, efter du har foretaget en søgning, afgrænse dit resultat vha facetterne til højre for søgeresultatet.

Vælger du “Avanceret søgning” kommer du til biblioteksbasens udvidede søgefunktionalitet, hvor du kan afgrænse ved hjælp af en række forskellige dropdown-menuer.

Du kan sammensætte en søgning ved at vælge specifikke søgefelter i dropdown-menuerne ”Alle felter”, hvor du kan søge på titel, forfatter og emne.

Hvis du skriver mere end et søgeord i et felt, kan du med den midterste menu vælge, om du vil søge med ordene i rækkefølge eller ej. Du kan også vælge at se alle opslag, der starter med ordet, hvis du søger på titel.

Vælger du at afgrænse med en af operatorerne OG/ELLER/IKKE udfoldes yderligere menuer, så du får mulighed for at lave sammensatte søgninger, hvor du kan kombinere forskellige søgninger i specifikke felter. Der kan kombineres maks. syv søgelinjer.

Bemærk! Hvis du benytter flere linjer med forskellige operatorer, grupperes først de linjer, der er forbundne med IKKE, derefter dem, der er forbundne med OG og til sidst dem, der er forbundne med ELLER.

I avanceret søgning kan du yderligere afgrænse ved hjælp af menuerne for materialetype og sprog.

Endelig kan du søge mere specifikt på udgivelsestidspunkt. Felterne for dag og måned behøver ikke at være udfyldt, men de kan være nyttige til artikelsøgning.
 

Hvordan bruges facetter?

Når du har lavet en søgning biblioteksbasen, kan du efterfølgende afgrænse yderligere ved hjælp af facetterne til højre for søgeresultaterne.

Facetterne kan benyttes til afgrænsning af søgeresultatet og de forskellige muligheder i hver enkelt facet kan til- eller fravælges vha. ikonerne ud for facetværdierne.

Dit søgeresultat bliver nu væsentligt mere præcist.

Specielle søgefunktioner

Uanset om du bruger enkel eller avanceret søgning kan du ved hjælp af forskellige søgefunktioner kombinere flere søgeord eller finde afledninger af dit søgeord direkte i søgefelterne.  Det er uden betydning, om du skriver søgeordene med store eller små bogstaver. 
 

Søgning på sammensatte begreber

Leder du efter et begreb sammensat af flere ord, kan du søge hele begrebet i citationstegn, hvorved biblioteksbasen vil søge på den eksakte søgestreng. Du kan kombinere enkeltord og sammensatte begreber i samme søgning.

Eksempel: Søgning på et sammensat begreb med citationstegn: “global warming”. Du finder materialer, der indeholder søgestrengen global warming.

Du kan også under “Avanceret søgning” skrive det sammensatte begreb og vælge “med ordene i rækkefølge”. Her kan du også søge efter sammensatte begreber i titler, emner m.v.

Bemærk! Hvis du hverken sætter citationstegn omkring det sammesatte begreb eller vælger “med ordene i rækkefølge”, vil systemet søge på de enkelte ord og finde alle materialer, som indeholder alle ordene, uanset om de står ved siden af hinanden eller ej.
 

Søgning med boolske operatorer - AND/OR/NOT

Som udgangspunkt finder biblioteksbasen resultater, der indeholder alle de søgeord, du har angivet i søgefeltet. Dvs. at biblioteksbasen automatisk sætter AND imellem søgeordene.

Du kan dog også søge efter materialer, der indeholder mindst et af de ord eller sammensatte begreber, du skriver i søgefeltet. Dette gøres ved at skrive OR imellem ordene eller de sammensatte begreber.

Eksempel: Du kan også kombinere sammensatte begreber med OR. Her finder du materialer, som enten indeholder det sammensatte begreb “global warming” eller “climatic change” (eller begge):

Du kan udelukke ord eller sammensatte begreber fra en søgning ved at skrive NOT før det ord eller begreb du vil udelukke.

Eksempel: Søgning på kvale NOT interview giver resultater hvor kvale, men ikke interview indgår.

Bemærk! Når du bruger OR eller NOT i din søgning, skal du skrive ordene med store bogstaver, ellers opfatter biblioteksbasen dem som søgeord!

Du kan bruge parenteser til at lave mere komplicerede søgninger med OR og NOT. Husk at hvis du ikke skriver OR eller NOT tolker biblioteksbasen det automatisk som et AND.
 

Søgning med trunkering og maskering

Når du søger i biblioteksbasen, kan du anvende symbolerne * og ? til at erstatte et eller flere tegn i dine søgeord og derved søge på afledninger af dit søgeord.

  • * En stjerne (trunkering) erstatter ingen eller flere tegn i et søgeord

  • ? Et spørgsmålstegn (maskering) erstatter ét tegn i et søgeord.

Eksempel: Skriv kultur*. Du får resultater, der indeholder søgeordet kultur, men også afledninger af ordet fx. kulturen, kulturel, kulturpolitik, kulturradikal osv. 

Eksempel: Skriv b?rn. Du får resultater, der indeholder søgeordet børn, barn, born osv. 

Emnesøgning
 

En stor del af bøgerne i biblioteksbasen (men ikke alle) er forsynede med emneord. Ved søgning på emneord kan man derfor ikke være sikker på at finde al relevant litteratur, da ikke alle materialer i biblioteksbasen er beriget med disse.
 

Emneord
Du kan systematisere din søgning ved at søge efter emneord, som de fleste af bibliotekets nyere bøger, tidsskrifter og artikler har tilknyttet.

Bemærk! Søgning på emneord egner sig bedst til, hvis du allerede har et rimeligt kendskab til den terminologi, der anvendes inden for det emne, som du arbejder med.

Eksempel: Søg på "tværfagligt samarbejde" i emnefeltet i avanceret søgning og få resultater, hvor emneordet "tværfagligt samarbejde" indgår.

Du kan også anvende emneord ud fra dit søgeresultat. Her kan du bruge emneordene på to måder:

  1. Du kan indsnævre dit søgeresultat ved at vælge emneord i facetterne. (Læs mere om facetter)

  2. Du kan vælge at søge videre med de emneord, som er tilknyttet et materiale. Emneordene er altid præsenteret som klikbare links.

Eksempel: Du har fundet en artikel og klikker du ind på titlen kan du nu se de emneord der er tilføjet og du kan nu vælge at søge videre på et af de emneord, der er tilknyttet artiklen, og som kan ses under ”Detaljer”. Du foretager nu en søgning på alle materialer i biblioteksbasen med emneordet.

5 trin til informationssøgning

Trin 1: Afdæk de centrale begreber i den problemstilling du vil belyse
  • Hvilke ord og begreber vil være relevante at gå videre med?
  • Afklar evt. med din underviser eller vejleder.
  • Lav en oversigt over ord og begreber til dig selv. Lav evt. et mind-map
Trin 2: Definér dine søgetermer
  • Få inspiration til emneord: Brug evt. håndbøger, ordbøger, emnelister, faglitteratur
  • Lav en oversigt over emneord / keywords baseret på dine problemstillinger
  • Find gerne synonymer - både på dansk og engelsk!
Trin 3: Find relevante kilder
  • Brug de mange digitale ressourcer fra Biblioteket. Se mere her: Digitalt indhold
  • Brug fagguides indenfor Arkitektur, Design eller Konservering. Gå til Fagguides
  • Søg flere ressourcer i Databaselisten
Trin 4: Formuler dine søgninger i kilderne
  • Der kan være forskel på kildernes søgesprog og søgefaciliteter - Få hjælp til søgning her: Søgetips
  • Prøv Studypedia fra Aarhus Universitet. Guiden indeholder masser af hjælp til søgning. Studypedia - Informationssøgning
Trin 5: Evaluer dine søgeresultater
  • Tilret og udfør evt. en ny søgning
  • Husk at informationssøgning og litteratursøgning til opgaveskrivning er en iterativ proces, hvilket vil sige, at du gentager dine søgninger i takt med, at du får ny viden og bedre indsigt i problemstillingen.

Fagguides efter dit emne

Lær selv mere om informationssøgning

  • Academic Information Seeking - et online kursus i akademisk informationssøgning såsom søgestrategi, evaluering og dokumentation af dine søgeresultater.
  • Hjælp til Avanceret søgning i Det Kongelige Akademis bibliotekssystem - lær mere her Avanceret Søgning